Manfaat Kopi Hijau

Kopi hijau adalah biji kopi dari buah coffee yang belum dipanggang. Proses pemanggangan biji kopi dapat mengurangi jumlah asid klorogenat. Biji kopi hijau memiliki jumlah asid klorogenat yang lebih tinggi dibandingkan dengan kopi biasa (biji kopi panggang).
Untuk pengetahuan semua, asid klorogenat ini memiliki banyak manfaat terhadap kesihatan tubuh badan kita. Kopi hijau menjadi popular dalam menurunkan berat badan seperti mana research oleh Dr. Oz pada tahun 2012. Dalam penyelidikan beliau,  disebutkan bahawa biji kopi jenis ini dapat membakar lemak dengan cepat tanpa olahraga tambahan. Ada juga orang yang mengkonsumsinya untuk mengubati obesiti, diabeteshipertensiAlzheimer, dan infection bakteria.

Manfaat minum kopi hijau

Ekstrak dari biji kopi hijau telah menunjukkan banyak manfaat kesihatan, menurut sumber penyelidikan beliau. Komponen utama dalam kopi hijau yang memberi manfaat adalah kafein dan asid klorogenat, meskipun beberapa dipengaruhi oleh faktor-faktor lain :-

1. Menurunkan berat badan

Menurut sebuah analisis yang diterbitkan pada bulan March 2006 di BMC Complementary and Alternative Medicine, menunjukkan supplement harian ekstrak biji kopi hijau akan  dapat mengurangi lemak tubuh dan berat badan, serta komposisi lemak di dalam hati pada tikus. Pada analisis tersebut terbukti kafein dan asid klorogenat sebagai bahan utama untuk menurunkan berat badan. Asid klorogenat yang terdapat pada biji kopi yang belum dipanggang dapat dicerna dan diserap oleh manusia sama seperti yang terdapat pada ekstraknya.

2. Menurunkan darah tinggi

Selain fungsinya untuk menurunkan berat badan, asid klorogenat dalam kopi hijau juga dapat mengurangi tekanan darah. Menurut sebuah analisis yang diterbitkan pada tahun 2006 di Clinical and Experimental Hypertension menunjukkan bahawa pesakit yang mengambil 140 mg ekstrak biji kopi perhari menunjukkan penurunan tekanan darah. Selama ini, belum ada efek samping yang dilaporkan oleh pesakit tersebut, sehingga minuman ini dapat kita sebut sebagai salah satu cara yang  sihat untuk membantu mengurangi tekanan darah tinggi.

3. Meningkatkan mood dan kerja kognitif

Kafein yang ada dalam kopi hijau memiliki efek yang positif pada suasana hati dan juga pada aktiviti otak Anda. Menurut analisi yang dipublikasikan pada bulan Februari 2008 di Nutrition Bulletin, beberapa penyelidikan telah mengesahkan bahawa kafein dapat meningkatkan reaksi waktu, kewaspadaan, memori, fokus, ketahanan tubuh, dan berbagai faktor lain dari kerja kognitif. Penyelidik menemukan bahawa pengambilan optima kopi hijau adalah antara 38-400 mg per hari atau menjadi sekitar ⅓ cangkir untuk empat cangkir kopi sehari.

4. Merupakan antioksidan

Biji kopi ini mengandungi beberapa zat antioksidan, yang dapat mengurangi efek radikal bebas yang dapat merosak sel dalam tubuh. Fungsi pencegahan ini membuat Anda lebih sihat dengan mengurangi jumlah kerosakan sel-sel tubuh Anda. Menurut penyelidikan yang diterbitkan pada bulan Juliai 2004 dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry, antioksidan asid klorogenat dalam biji kopi hijau dapat mencegah perkembangan empat jenis sel cancer, sehingga dapat membantu mencegah beberapa jenis cancer.

.

Comments

Popular Posts